Dani preventive 2015. – izvještaj

Dani preventive 2015

Od 07. travnja do 31. svibnja 2015. diljem Hrvatske održani su programi u okviru ovogodišnjih Dana preventive.. Cilj ovog programa bio je približiti građanima mogućnosti prevencije kroz djelovanje različitih zdravstvenih profesionalaca i demonstrirati moguće načine pomoći i samopomoći za građane.

Više o programima koji su se odvijali diljem Hrvatske pogledajte na:

www.dani-preventive.hr

Izdvajamo:

Suradnja s patronažnim sestrama

U sklopu Dana preventive, povodom Svjetskog dana hipertenzije, 19. svibnja na Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je stručni skup.. Dr.sc. Marijan Katalenić održao je predavanje „Sigurnost hrane“, a doc. dr. Danijela Štimac predavanje „Provedba Strateškog plana smanjenja prekomjernog unosa soli“.

S ciljem obilježavanja Svjetskog dana nepušenja, 26, svibnja je održan stručni skup , na kojem je dr.sc. Marta Čivljak, dr.med. imala predavanje na temu: “Učinkovite intervencije za prestanak pušenja – najnovija saznanja“ , dok su dr.sc.Ljiljana Muslić, prof. i Irena Rojnić Palavra, dr. med. imale izlaganje na temu: „Javnozdravstveni izazovi nadzora nad duhanom u RH“. Oba gore navedena skupa organzirana su u suradnji s Domovima zdravlja Grada Zagreba – Patronažna djelatnost, Hrvatskom udrugom patronažnih sestara , Društvom patronažnih sestara HUMS i Programom Zagreb zdravi grad. Na skupovima je sudjelovalo 160 patronažnih sestara.

 

Evaluacijska  radionica o preventivnim aktivnostima  

U sklopu vrednovanja provedbe preventivnih programa održana je Evaluacijska  radionicu u prostorijama   Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Edukacijski centar,   Rockefellerova 12. Radionica je održana u 10. lipnja 2015.

Program radionice i rasprave oblikovan je na platformi uvodnih izlaganja koje su održali Profesor emeritus Silvije Vuletić  (Javno zdravstveni diskurs : Preventiva i promicanje zdravlja);   Mr. sc. Senad Handanagić  (Jesu li nam korisna međunarodna iskustva u prevenciji?); Doc. dr. sc. Aleksandar Džakula (Preventiva u Hrvatskoj ‐ između teorije i prakse.); Doc. dr. sc. Danijela Štimac (Nacionalni program‐„Živjeti zdravo“). Na skupu je sudjeovalo 40-tak javnozdravstvenih radnika.

Šest javnih diskursa hrvatskog zdravstva

U sklopu Dana preventive održan je i simpozij „Šest javnih diskursa hrvatskog zdravstva“. U organizaciji ovog simpozija sudjelovali su Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo za javno zdravstvo – HLZ i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Na simpoziju su se obradile sljedeće teme:

  • Pojam i definicija diskursa (Silvije Vuletić),
  • Suvremena (javno)zdravstvena politika (Aleksandar Džakula, Hrvoje Tiljak),
  • Objedinjenje primarne zdravstvene zaštite (Biserka Bergman Marković),
  • E – zdravlje: kako i zašto? (Josipa Kern),
  • Suvremena etika javnog zdravstva (Ana Borovečki),
  • Komunikacija medija i zdravstva (Tea Vukušić Rukavina, Ognjen Brborović, Mario Harapin),
  • K epistemologiji javnog zdravstva (Dinko Štajduhar, Branko Kolarić)
%d blogeri kao ovaj: