Novosti

10.5.2023.

Hrvatski kongres medicine zivotnog stila 2023

1. Hrvatski kongres medicine životnog stila

Hrvatska udruga za medicinu životnog stila i Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu organiziraju 1. hrvatski kongres medicine životnog stila s međunarodnim sudjelovanjem, koji će se održati 3. i 4. lipnja 2023. godine na Kineziološkom fakultetu.

Medicina životnog stila (eng. Lifestyle medicine) je grana medicine utemeljena na znanstvenim dokazima, koja se u svijetu prakticira unazad više od 30 godina. Primjenjuje se u prevenciji, liječenju i poboljšanju tijeka svih kroničnih nezaraznih bolesti s ciljem usvajanja i dugotrajnog održavanja zdravih životnih navika pojedinaca i zajednice. Pravilna prehrana, tjelesna aktivnost i vježbanje, upravljanje stresom i mentalno zdravlje, smanjenje i prestanak uporabe sredstava ovisnosti, spavanje te društvena povezanost i međuljudski odnosi su šest temeljnih stupova medicine životnog stila i biti će glavne teme 1. hrvatskog kongresa medicine životnog stila, čiji naziv simbolično nosi ime „Najstariji lijek u novom ruhu“, pozivajući se na lijek životnog stila, kojeg svaki pojedinac ima priliku mijenjati na bolje.

Ovaj kongres okupit će neke od svjetskih pionira medicine životnog stila u Hrvatskoj, koja naslijeđem Andrije Štampara te baštinom mediteranske prehrane i načina života može našu zemlju vrhunski pozicionirati u ovom globalnom pokretu. 

Hrvatsko društvo za javno zdravstvo podržaje mogućnosti i prednosti koje nudi medicina životnog stila u skladu sa svojom vizijom i misijom.

O 1. Hrvatskom kongresu medicine životnog stila s međunarodnim sudjelovanjem pročitajte na linku https://www.crolma.net/

 

27.4.2023.

pexelsmentalhealth

online SKUPMENTALNO ZDRAVLJE ZA SVE – 22. svibnja 2023. od 14:00 sati

HRVATSKO DRUŠTVO ZA JAVNO ZDRAVSTVO HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA I

HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

povodom Europskog tjedna javnog zdravlja 22. – 26. 5. 2023.

organiziraju online stručni skup Mentalno zdravlje za sve na kojem će prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, dr. med., HZJZ, predstaviti STRATEŠKI OKVIR ZAŠTITE MENTALNOG ZDRAVLJA DO 2030. I AKCIJSKE PLANOVE KOJI IZ NJEGA PROIZLAZE, nakon čega je predviđena rasprava.

Skup je prijavljen Hrvatskoj liječničkoj komori i Hrvatskoj psihološkoj komori.

Kotizacija se ne plaća.

Prijave na e-mail: ana.vuljanic@hzjz.hr

U svrhu prijave sudionika nadležnim komorama, nakon stručnog skupa (najkasnije do kraja dana 23. svibnja 2023.) potrebno je na e-mail: ana.vuljanic@hzjz.hr dostaviti sljedeće:

  1. za HLK – ime i prezime, OIB
  2. za HPK – ime i prezime, ustanova u kojoj radite, članski broj

Link za stručni skup bit će poslan na mail-adrese prijavljenih sudionika.

cropped-hdjzlogo.jpg                    hzjz

 

28.11.2022.

POZIV – sudjelovanje u kreiranju i unaprjeđenju politika i akcija zaštite mentalnog zdravlja mladih

Poštovani,
pozivamo Vaše članove na sudjelovanje u usuglašavanju pregleda stanja, trendova i preporuka za kreiranje i unaprjeđenje politika i akcija u području zaštite mentalnog zdravlja mladih.

Nositelj aktivnosti je Radna skupina za mentalno zdravlje mladih, Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske, a rezultati će po njihovom usvajanju od strane Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske biti predočeni Vladi Republike Hrvatske, nadležnim ministarstvima, agencijama te ostalim institucijama koje u svom radu imaju kontakt s mladima.

Sudjelovati možete na: https://mentalno-zdravlje.info/

Ovaj ste poziv slobodni proslijediti svim zainteresiranim stručnjacima koji rade u području zaštite mentalnog zdravlja mladih (psiholozi s važećim Rješenjem o pravu na obavljanje psihološke djelatnosti, psiholozi vježbenici, liječnici specijalisti psihijatrije koji posjeduju odobrenje za samostalan rad (licencu), liječnici specijalizanti psihijatrije, savjetodavni terapeuti i psihoterapeuti s važećom dopusnicom za samostalno obavljanje djelatnosti psihoterapije, psihoterapijski vježbenici, ovlašteni socijalni radnici, socijalni radnici vježbenici, ovlašteni socijalni pedagozi, socijalni pedagozi vježbenici, ovlašteni edukacijski rehabilitatori, logopedi i pedagozi).

Poziv možete preuzeti ovdje: SZM VRH – MZM_2022-11-17_Poziv

 

17.05.2022.

Na Izbornoj skupštini HDJZ izabrano je novo vodstvo HDJZ.

Više na:

Vodstvo HDJZ

 

24. 4. 2020.

PROGRAM OČUVANJA MENTALNOG ZDRAVLJA BORBOM PROTIV NEGATIVNIH UTJECAJA TJESKOBE I STRESA

Klinika za psihijatriju Vrapče, Referentni centar Ministarstva zdravstva za psihosocijalne metode, Hrvatsko društvo za kliničku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatski zavod za javno zdravstvo donose paket preporuka koji je nastao u vrijeme pandemije koronvirusa kako bi pomogli stručnjacima koji pružaju usluge skrbi iz područja mentalnog zdravlja u pružanju psihosocijalne podrške, potom zdravstvenom osoblju za prevenciju sagorijevanja na radnom mjestu i građanima za samopomoć u prevenciji negativnih posljedica stresa. Kako bismo svi povećali svoju otpornost na stres moramo brinuti o svom mentalnom zdravlju. Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) mentalno zdravlje je stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresom, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi zajednici. Mentalno zdravlje je dio općeg zdravlja, a ne samo odsutnost bolesti. Budući je mentalno zdravlje prepoznato kao jedan od javno zdravstvenih globalnih prioriteta, 2018. godine donesena je Deklaracija o postizanju jednakosti za mentalno zdravlje za 21. stoljeće. Deklaracijom se daje poticaj i izražava spremnost za  poduzimanje mjera i intervencija na globalnoj i lokalnoj razini kako bi se smanjio teret mentalnih poremećaja i drugih zdravstvenih stanja koja imaju utjecaj na mentalno zdravlje, uključujući zlouporabu psihoaktivnih supstanci i bolesti ovisnosti te je naglašeno da svatko ima pravo na uživanje najvišeg mogućeg standarda tjelesnog i duševnog zdravlja.

Situacija realne prijetnje zaraze korona virusom (COVID-19), samoizolacija i druge mjere prevencije predstavljaju stres za većinu ljudi. Stres može imati negativne posljedice na tjelesno i mentalno zdravlje, stoga je važno da smo svi upoznati i koristimo postupke koji nas mogu zaštiti od negativnih posljedica stresa. U programu za očuvanje mentalnog zdravlja detaljno su opisani postupci koji pomažu u kontroli simptoma tjeskobe i doprinose pozitivnom mentalnom zdravlju i prevenciji bolesti. Mnoge osobe u stresu pokazuju poteškoće u funkcionalnom, zdravom nošenju s tjeskobom i nalaze se u riziku nastanka poremećaja mentalnog i/ili tjelesnog zdravlja. Također svojim, stresom izazvanim, rizičnim ponašanjem, mogu ugroziti ne samo sebe nego i druge ljude. Za postupke opisane ovdje utvrđena je učinkovitost na temelju znanstvenih studija i u medicinskoj praksi.

Paket preporuka za očuvanje mentalnog zdravlja borbom protiv negativnih utjecaja tjeskobne i stresa uključuje slijedeće postupke koji se mogu primjenjivati posebno ili još bolje u kombinaciji:

  • Protektivno i rizično suočavanje sa stresom objašnjava protektivne i rizične načine suočavanja sa stresom
  • Upute za vježbe disanja – utvrđeno je kako osobe s izraženom tjeskobom i u stresu dišu površno što dovodi do poremećaja u ravnoteži kisika i ugljičnoga dioksida koja pogoršava simptome tjeskobe. Dijafragmalno (trbušno) disanje uspostavlja povoljnu ravnotežu s čime se smanjuju simptomi tjeskobe i postiže doživljaj opuštenosti.
  • Upute za progresivnu mišićnu relaksaciju –  opisan je način provođenja serije vježbi kojima se postiže relaksacija mišića cijelog tijela što dovodi do osjećaja opuštenosti.
  • Postupak s uznemirujućim mislima – opisan je mehanizam kojim uznemirujuće misli podržavaju začarani krug tjeskobe i postupak kako se mogu zaustaviti uznemirujuće misli.
  • Preporuke za slušanje opuštajuće glazbe – opisani su kriteriji za izbor glazbe za opuštanje i poboljšanje kvalitete spavanja s prijedlogom kompozicija koje zadovoljavaju kriterije za opuštajuću glazbu.

Smatramo kako upute i preporuke svih ovih postupaka trebaju biti dostupne svim građanima, zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima pomagačkih struka kao dio standardnih postupaka u prevenciji negativnih posljedica tjeskobe i stresa.

Svi materijali će biti dostupni na web stranicama institucija čiji stručnjaci su sudjelovali u njihovoj izradi:www.bolnica-vrapce.hr, www.stampar.hr, www.hzjz.hr.

 

Prof. dr. sc. Slađana Štrkalj Ivezić, dr. med. spec. psihijatar

Klinika za psihijatriju Vrapče Referentni centar Ministarstva zdravstva za psihosocijalne metode, Predsjednica Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju HLZ-a

 

Prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, dr. med. spec. javnog  zdravstva

Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Voditeljica odjela za mentalno zdravlje

 


24.4.2020.

Statement by the European Public Health Association (EUPHA) on combatting COVID-19

U nastavku Vam donosimo stav EUPHA-e:

EUPHA Statement on Combatting COVID19


10. prosinca 2016.

Izborne skupštine HDJZ

Temeljem  članka 11.  Pravilnika o radu Hrvatskog društva za javno zdravstvo-Hrvatskoga liječničkoga zbora izborna skupština HDJZ-a HLZ-a održana je 09. prosinca 2016.  u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Rockefellerova 4, Zagreb.