Hrvatski specijalizanti javnozdravstvene medicine na sastanku Europske mreže u Strasbourgu

Početkom travnja, dvoje hrvatskih specijalizanata javnozdravstvene medicine, Maja Vajagić sa Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Damir Ivanković sa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), prisustvovali su proljetnom sastanku mreže EuroNet MRPH u Strasbourgu, Francuska. Bila je to odlična prilika za umrežavanje, učenje, planiranje budućeg rada i suradnje te zabavu.

Što je EuroNet MRPH?

EuroNet MRHP (European Network of Medical Residents in Public Health) je europska mreža nacionalnih udruga specijalizanata javnozdravstvene medicine (JZM). Mreža trenutno broji 9 zemalja članica (Velika Britanija, Irska, Francuska, Španjolska, Portugal, Nizozemska, Italija, Slovenija i Hrvatska) i dvije zemlje sa individualnim članovima (Malta i Poljska) te predstavlja preko 2.000 specijalizanata javnozdravstene medicine. Mreža je s radom započela 2008. godine kroz suradnju francuskih i talijanskih specijalizanata na radu koji je istraživao zadovoljstvo programima specijalizacija, a službeno je osnovana 2011. godine sa sjedištem u Parizu. EuroNet MRPH Croatia osnovana je 2014. godine kao Sekcija specijalizanata JZM Hrvatskog Društva za javno zdravstvo (HDJZ) Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ). Od sastanka u Milanu 2015. godine Hrvatska je službena članica europske mreže, za što moramo posebno zahvaliti kolegici Vesni Štefančić, specijalizantici javnozdravstvene medicine i predsjednici Sekcije specijalizanata JZM HDJZ-a. Također se moramo pohvaliti kako je predsjednik EuroNet mreže u tekućoj, 2017-oj godini, specijalizant javnozdravstvene medicine za HZJZ, Damir Ivanković.

Rad EuroNet-a se bazira na tri “stupa”: umrežavanju, razmjenama i znanstvenoj suradnji.

Međusobno povezivanje specijalizanata odvija se kroz čak tri godišnja sastanka EuroNet mreže na raznim lokacijama u Europi. Sastanci se organiziraju u raznim gradovima zemalja članica, tako da su prethodni sastanci održani u npr. Londonu, Palermu, Lisabonu, Barceloni, Parizu, Portu, Rimu, Madridu, a proljetni sastanak 2016. godine održan je u Zagrebu za što moramo posebno zahvaliti Školi narodnog zdravlja na gostoprimstvu i HDJZ-u i doc. dr. sc. Aleksandru Džakuli na pomoći i podršci.

facebook_1492505512366

EuroNet Spring Meeting Zagreb 2016.

EuroNet također potiče i posreduje u profesionalnim razmjenama specijalizanata tijekom specijalizacije. Tako je, u zadnje 3 godine, preko 30 specijalizanata zatražilo međunarodnu razmjenu u jednoj od zemalja EuroNeta preko same Mreže.

Uz umrežavanje i razmjene, specijalizanti, članovi EuroNeta, također surađuju na mnogim znanstvenim projektima koji se tiču samih specijalizacija, ali i javnog zdravstva generalno. Često ideje za znanstvene projekte iz jedne zemlje, kroz EuroNet dobiju međunarodnu komponentu, partnere, vidljivost i usporedivost.

 

Specijalizacija javnozdravstvene medicine u Hrvatskoj

Specijalizacija JZM prema Programu specijalističkog usavršavanja traje četiri godine, a kompetencije koje se stječu specijalizacijom definirane su kroz tri područja: promicanje zdravlja, sprječavanje bolesti i unapređenje kvalitete i organizacije sustava zdravstva. U  Hrvatskoj je trenutno na specijalizaciji 10 specijalizanata/ica, od kojih je većina aktivna kao članovi/ce EuroNet MRPH Croatia i većinom su zaposleni u HZJZ, županijskim (nastavnim) zavodima za javno zdravstvo i HZZO-u.

Vodstvo Sekcije specijalizanata/ica JZM –  EuroNet MRPH Croatia čine: Vesna Štefančić kao predsjednica, Maja Vajagić kao tajnica te Damir Ivanković i Željka Draušnik kao aktivni članovi.

Pored kontinuiranog međunarodnog umrežavanja, razmjene iskustava i dobrih praksi među specijalizantima/icama JZM u Hrvatskoj i EU, u perspektivi težimo proširiti članstvo na sve mlade osobe koje se žele baviti javnim zdravstvom na perspektivan i zabavan način te Vas pozivamo da nam se pridružite! Više informacija na: euronetmrphcroatia@gmail.com.

 

Sastanak u Strasbourgu

Dvodnevni sastanak u Francuskoj bio je ispunjen aktivnosti na raznim lokacijama u Strasbourgu te interakcijom specijalizanata sa raznim (javno)zdravstvenim profesionalcima regije. Petak prijepodne smo proveli u zgradi Europskog parlamenta uz domaćinstvo gđe Marie Catherine Tallot, predstavnice za zdravstvo i sport regije Nancy pri Parlamentu. Tijekom posjete smo se imali priliku upoznati sa radom i ustrojem Parlamenta i drugih Europskih institucija dok je EuroNet-ov tim zadužen za projekt EuroNet Platforme predstavio rad na ovoj hvalevrijednoj inicijativi koja će povezivati specijalizante svih područja pri njihovom znanstvenom radu.

2017-04 europski parlament strasbourg

EuroNet Spring Meeting Strasbourg 2017.

Sastanak se nastavio popodnevnih dijelom, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Strasbourgu, sa tri izuzetno zanimljiva i ineraktivna predavanja javnozdravstvenih specijalista i specijalizanata. Thierry Lavigne, voditelj odjela Higijena u Sveučilišnoj bolnici Strasbourg govorio je o radu javnozdravstenjaka na temama higijene u bolnicama u Francuskoj te svojim iskustvima iz bolnica diljem svijeta, posebno Južne Amerike i Afrike. Marie Moitry iz Javnozdravstenog laboratorija Strasbourg te bivša članica EuroNet-a, govorila je o svom karijernom putu nakon specijalizacije te iskustvu u vođenju javnozdravstvenih registara Alsace regije. Specijalizant Joris Muller, iz Sveučilišne bolnice Strasbourg, održao je vrlo zanimljivo predavanje o korištenju programskog jezika „R“ u javnozdravstvenom radu te je pokrenuo živahnu diskusiju o informatičkim kompetencijama javnozdravstvenih profesionalaca danas i u skoroj budućnosti.

Subotu smo proveli u izvještajima, koordinaciji i planiranju rada Mreže i njenih raznim aktivnosti – znanstvenih suradnji, angažman novih zemalja članica, suradnju sa “vanjskim” udrugama i inicijativama, razmjene specijalizanata…

Osim “službenog” dijela sastanka, specijalizanti su se podružili, iskoristili priliku upoznati prekrasni Strasbourg u proljeće te uživati u izuzetnoj ponudi francuske gastronomije i enologije.

 

Budućnost

Kao što je već navedeno, u Europskom parlamentu u Strasbourgu predstavljen je do sada najambiciozniji projekt Mreže – EuroNet Platforma. Platformu je osmislio i proveo tim predvođen francuskim specijalizantima u suradnji sa studentima računarstva Ecole Spéciale de Mécanique et d’Electricité (ESME Sudria). Projekt je u cijelosti financiran kroz “crowdfunding” inicijativu. Svrha platforme je povezivanje europskih specijalizanata svih grana medicine u znanstvenom radu te nudi mogućnost “ponude” i “potražnje” prijedloga projekata ili individualnih interesa te kompetencija. Više informacija na http://www.euronetplatform.com.

U tradiciji organiziranja tri godišnja sastanka, trenutno se planira ljetni sastanak Mreže koji će se, početkom srpnja, održati na Malti. Također planiramo proširenje aktivnosti vezanih uz posredovanje u razmjenama specijalizanata, suradnju sa European Public Health Alliance (EPHA) u Bruxellesu, organizaciju radionice na European Public Health Conference u Stockholmu i još pregršt drugih aktivnosti.

 

Vesna Štefančić, Maja Vajagić i Damir Ivanković
Specijalizanti javnozdravstvene medicine

e-mail: euronetmrphcroatia@gmail.com

 

%d blogeri kao ovaj: